Marathon Lissabon (Pt)

door Henk

Terwijl een aantal KTDC'ers het seizoen wat wilden verlengen door deel te nemen aan de halve marathon te Kuurne, zagen 2 anderen, Bram Decavel en Alexander Pappijn het wat grootser: ze trokker naar het warme Portugal met enkele vrienden en liepen er de marathon uit. Mooi, mooi ..
__________

Alexander schreef er het volgend verslag over:

Om de jaarlijkse traditie verder te zetten, werd er ook dit jaar opnieuw een marathon gelopen. Na Torhout, Parijs en Barcelona, werd vorig jaar beslist om dit jaar de marathon van Lissabon te lopen.

Op vrijdag 30/09 vertrokken we richting Lissabon. Op zaterdag rustig ontbijten, nummers afhalen, met scooters de stad wat verkennen, ...

Op zondag ging de wekker reeds af om 5h, snel ontbijten en om 6h taxi nemen richting treinstation. De marathon startte in Cascais, dorpje op +- 40 km van Lissabon.

Om 8h30 begonnen we eraan, ik had mij vooraan in het vak van de sub 3h30 genesteld en ging zo lang mogelijk een tempo van +- 4m30s/km proberen vast te houden. De eerste 500m waren al serieus bergop, Garmin gaf een gemiddeld tempo van 4m49s de eerste km, geen paniek, er komen nog 41 kilometers ;)

De volgende kilometers verlopen allemaal vlot, wel volgen er enorm veel vals platte stukken (Bram, had jij niet gezegd dat het een plat parcours was?!). Na +- 8 km kom ik de pacer van sub 3h15 tegen, ik was van plan om deze te volgen, maar het tempo lag hier echt wel te laag, dan maar op eigen tempo verder gelopen. Verder iedere bevoorrading zoveel mogelijk gedronken (tegen 10h was het al 25 graden schat ik). 

Na 30 km komen we aan in het centrum van Lissabon, een enorme massa volk stond ons daar toe te juichen. Een mens zou er weliswaar sneller van gaan lopen ;) Ik moet mij hier toch wat inhouden want ik wist maar al te goed dat de marathon pas echt begon na 30km. Ik kan na 32km nog altijd het tempo van +- 13km/h vlot aanhouden, tot er plots een immense kramp in mijn linker bil schiet, ik sta geparkeerd en kijk naar mijn Garmin, we zitten ondertussen op km 33, nog 9 km afzien dus. Ik probeer mijn bil zoveel mogelijk te negeren en kan tot km 39 nog een tempo van +- 12 km/h aanhouden. Op km 40 vonden de Portugezen het nodig om ons nog een helling van 300m met een stijgingspercentage van 10% te doen oplopen, ik neem hier kleine pasjes maar plots schiet er een kramp in de linkerkuit..

Bon, nog 2 (lange) kilometers op de tanden bijten.. Langs de finishlijn staat Bram mij reeds toe te juichen, hij spoort mij aan om nog een sprintje van 500m te trekken, maar helaas zat zelf dat er niet meer in ;) Voldaan maar volledig choco strompel ik over de meet. Gefinisht in 3h19m40s, tijd op de officiële afstand is 3h18m16s. Bram bracht het er opnieuw schitterend van af in 3h4m41s (3h02m48s) en werd hiermee knap 5e Belg (+ 100 Belgische deelnemers). 

2013 Marathon Torhout 3:54:47
2014 Marathon Parijs 3:24:74
2015 Marathon Barcelona 3:18:50
2016 Marathon Lissabon 3:18:16

Meer dan tevreden het seizoen kunnen afsluiten met een nieuw PR op de marathonafstand, op naar volgend seizoen!