Ironman 70.3 Luxemburg

door Frederic

De triatlon die duatlon werd... Bram kroop in zijn pen!

 

____________

“Eerst een nachtje werken, en dan om 10u30 vertrekken om te vlammen in Luxemburg”; Fredje zijn woorden voor vrijdag 17/06. Veel van die woorden zijn natuurlijk relativeerbaar: “nachtje werken”, “10u30”, maar vlammen in Luxemburg hebben Alexander, Frederic, een Brugse verstekeling Kaz Verstraete en Bram wel gedaan.

 

’t Was inderdaad 10u30 bij ons eerste vertrek, maar na een rondje E17 – oprit E403 – E17 – Harelbeke – Fredje’s vergeten gsm nemen en opnieuw vertrekken was’t uiteindelijk 11u15. Bleek dat het jammer genoeg niet het laatste vergeten item ging zijn, maar dat merkten we pas na een doorregende rit van 350 km in het dorpje Remich in Luxemburg. Of beter in Perl het Duitse dorpje er net naast in ons Schloss-hotel. Alle materiaal klaarzettend om in te gaan checken bij de fameuze Ironman tent, blijkt dat Bram’s fietsschoenen thuis nog stonden te blinken (er moest namelijk normaal nog losgefietst worden, maar het regende te veel). Gelukkig wordt er bij de Ironman expo altijd vanalles verkocht en is Bram nu een goed paar triatlonschoenen rijker.

 

Eerder in de week was al beslist dat er door het hoge water in de Moesel geen zwemmen zou zijn, maar dat dat vervangen werd door een loopronde van 5 km. En het weer ziet er met regenbuien en kleine opklaringen ook niet te best uit. Voor Kaz, Alexander en ik de eerste duathlon, voor ervaren rot Fredje vooral de knie eens testen en hopen dat de conditie door de verplichte rust toch nog goed genoeg blijkt.

 

Met een rolling start staan we om 10u15 klaar om de eerste 5 km af te werken, om de 4 seconden kunnen 6 atleten starten en Filip drukte ons nog goed op het hart om niet te proberen om een record te lopen op die 5 km, maar een stevig doenbaar tempo te kiezen. 5 km werd uiteindelijk 5,8 km en zelfs nog iets meer door de gigantische  wisselzone voor de 2000+ atleten. En dan 35 km knallen langs het water, om dan 40km de heuvels in te trekken en de laatste 15 km opnieuw tempo te maken.

 

Al snel is duidelijk dat 4 seconden tussen de atleten niet echt voor afscheiding gezorgd heeft en dat er naar hartenlust gestayerd wordt door veel atleten, ik probeer zo goed mogelijk om dit te vermijden en probeer af en toe naar de kop van een groep te demarreren, maar dan kruipt iedereen in jouw wiel en voegen ze weer netjes voor je in, zodat je terug wat ruimte moet laten.

Na 20 km komt Bram terug bij Kaz in een groepje van een man of 15 (waar er door de zware regen een triatleet een fameuze koprol maakt), en beiden proberen zo weinig mogelijk te profiteren van de andere wielen. Na het keerpunt wordt Alexander ook niet veraf gespot en zien we dat Frederic een stevig duurtempo kiest.

Na 35km begint het klimwerk en valt de groep profiteurs eindelijk uit elkaar, Kaz en ik rijden even samen weg maar ik kies toch snel om mij op mijn eigen tempo te focussen. Halverwege de tweede klim hoor ik onze supporters al juichen voor Kaz en mijn oren worden ook ‘tuut’ geschreeuwd.

Na een prachtige rit door het glooiende landschap van de moezelstreek, tussen wijnvelden en kleine dorpjes, met overijverige stewards die je wel heel hard doen vertragen voor de bochtjes, af en toe natgeregend en dan weer drooggestraald, constant dezelfde mannen tegenkomend, komen we al snel terug in Remich voor het tweede lopen.

 

Ik zie Kaz nog net de wisselzone vertrekken als ik mijn tweede paar loopschoenen wil aantrekken, mijn kousen zijn doorweekt en ik neem de beslissing om blootvoets in mijn schoenen te kruipen. En weg zijn we voor 4 rondjes van 5,3 km lopen langs de rivier. Doordat het heen – en terug lopen is, kan je iedereen zien lopen en elkaar nog even oppeppen. Het lopen gaat vlot, de beoogde 4min/km wordt goed gehaald voor 1 ronde maar dan begint het ‘probleempje’ (steken van de lever) van Gullegem weer wat op te spelen en moet ik iets temporiseren, maar tempo houden blijft goed rond 4min10/km. Ik zie duidelijk dat Kaz wat verder uitloop, maar dat ik dan ook iets verder uitloop op Alexander. Na 5 km beginnen de voeten serieus pijn te doen door blaren, maar dat moet ik gewoon nog 15km negeren en dan heb ik een goeie tijd.

Alexander geeft in zijn laatste ronde aan dat er niet veel meer op zit, dus nog even wat aanmoedigingen roepen, Fredje daarentegen lijkt heel vlot te kunnen lopen, en roept altijd vrolijk van de andere kant.

De laatste 2,5 km nog goed proberen door te trekken en dan eindelijk het tapijt oplopen en de Ironman boog onder, Kaz staat ondertussen te glunderen, met 4u12 haalt hij de tweede plaats in zijn age group (18-24) en loopt hij met 1u19 de 12de looptijd overall. ’t Is geen KTDC’er maar ’t verdient respect!

 

We wachten nog even op Alexander die letterlijk binnenstrompelt met krampen maar ook heel tevreden is en zien even later ook Fredje content de recovery binnenlopen (met waarschijnlijk de snelste laatste 2,5 km van het hele veld (3min45/km)). Nog wat bitburger bieren aan 0,0%, armtierige boterhammekes en cake en vlug naar een bar langs de wisselzone om samen met andere belgen en Frederik van Lierde de belgen te zien schitteren op het EK tegen Ierland.

 

’s Avonds nog de award ceremony gaan volgen met onze Brugse spion Kaz op het podium, die dan ook nog snel zijn visa kaart bovenhaalde om zijn slot voor Ironman 70.3 World Championship in Mooloolaba, Australië te claimen. We hebben zelf even getwijfeld (niet echt) en vooral elkaar zitten opjutten, maar onze eigen slots toch niet genomen. Dan maar 2 duvelkes en de tong sloeg al een beetje dubbel.

 

Zondag 19/06 een verdiend en stevig ontbijt en dan een vlotte rit naar huis, ’t was weer intens maar top. Special thanks aan de supporters. En nu op naar Maastricht, nog 6 weken alles geven en dan nog maar eens knallen.

“En met Fredje Voet, komt het sowieso goed!”

 

Nog wat cijfertjes : 

Bram 18de plaats Age Group 94ste plaats overall
Run 1: 22:54 3:58/km Bike: 2:26:47 36,79km/u Run 2: 1:26:32 4:06/km Overall: 4:21:01

Alexander 36ste plaats Age Group 252ste plaats overall
Run 1: 23:53 4:08/km Bike: 2:29:58 36,01km/u Run 2: 1:39:49 4:43/km Overall: 4:38:07

Frederic 106de plaats Age Group 597ste plaats overall
Run 1: 30:17 5:13/km Bike: 2:42:49 33,17km/u Run 2: 1:39:20 4:42/km Overall: 4:57:38